vrijdag 8 april 2011

Klompje voet

Vannacht om een uur of twee, drie. Ik liep met een dubbele Asian Sensation naar mijn fiets, die voor het politiebureau bij Eendrachtsplein stond. We hadden het over familie, oorsprong van namen, adoptie, afkomst. Of zoiets. En dat ik nooit letterlijk over mijzelf schrijf. Autobiografisch, zo je wilt. Daarop zei ik dat ik wel degelijk doe, maar ik laat niet alles lezen. Sommige dingen wil ik voor mezelf houden, of achterhouden voor een geschikt moment.

Wel, om te laten horen wat ik dan over mezelf schrijf stond ik licht aangeschoten voor te dragen. Om een uurtje of twee, drie. Voor het politiebureau. Achter mijn fiets. Met auto's en meer geluid op de achtergrond. Dat ging langzaam. Ook omdat ik het niet helemaal goed kon zien in de straatverlichting. Maar het gedicht Klompje voet gaat zo:

Soms heb ik
Pijn in mijn voet,
Als een klompje pijn
Voelt het-
Doet me denken
aan mijn roots,
Die naar de achtergrond
Zijn gepoetst
Door het voorbij roetsjen
Van de jaren.

Jaren geleden al
Ontstond het blok aan mijn been,
Over de grond
Scheenbenend,
Zoevend naar diegene
Die ik moest worden
Boordevol is vol
Dromen,
Ambities-
Onuitputtelijk energiek.

Jaren later zie
Je pas het verband
Tussen klein zijn en
Alles voor je zien,
Anderzijds
Volwassen worden en
Alles of niets-
Risico lopende
Het zicht op je roots
Dreigen te verliezen.

Soms merk ik
De pijn in mijn voet,
Als een klompje pijn
Voelt het-
Zichzelf voortslepend
Alsof het moet,
Niet anders kan en
Op de achtergrond,
Over de grond-
Alsof een slepende,
Knagende herinnering
Aan het onbekende
Van de roots.

Soms strompel je
Door de straten van de stad,
Je vraagt jezelf af
Terwijl je je voet hoort knagen,
Klagen,
Zeuren
Wanneer je nu eens naar
Je land van herkomst
Gaat lopen-
Maar je loopt
Te slapen
En je dromen blijken echt,
Niet haalbaar,
voorlopig niet-
De herinnering
Aan het onbekende van je roots,
Aan de pijn in je voet,
Wordt zwaarder.

Soms heb je dat,
Pijn in je voet,
Als een klompje pijn
Voelt het-
Doet me bedenken
Dat ik eens
Vroeg gaan slapen moet.

M.S.

(Foto: Het Klompje. Oude Wand in Zutphen.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten